Mindenhol használható LED fényforrás

LED fényforrás

A vásárlás és felhasználás szempontjából az emberek mindig arra öszpontosítanak, hogy mindig az érték viszonylatában a legolcsóbb megoldást válasszák. Azonban, ha jobban belevetik magukat a LED fényforrás működési elvének megismerésébe, akkor láthatják, hogy ez miért nem a legolcsóbb pillanatnyilag a piacon. A fényt ugyanis nem közvetlen égéssel érik el, vagy elektromos indukcióval, hanem atomi szintű energiával. Ez tette olyan nagy felfedezéssé a LED-ek létrehozását és az élet minden területén a felhasználását.

Először csak az infravörös fénnyel világító LED-eket használták, hiszen annak a működését értették meg elsősorban, de hamar kiderült az is, hogy a kék fényt hogyan tudják előállítani. Rájöttek, hogy ha más fajta anyagot használnak fel ugyanezen elv alapján, akkor más színű fénycsóvát kapnak. Más anyagok elektromos árammal való gerjesztése, más hullámhosszú fényt bocsájt ki. Ennek megfelelően még ma sincs olyan LED fényforrás, ami önmagában fehér fénnyel világítana. Ezt a hatást a kék szín és egy foszforeszkáló sárgás-zöld réteg segítségével érik el. Ezzel lehet befolyásolni a LED fényforrás által kibocsájtott fénycsóva színhőmérsékletét is.

A technológia, ami most az emberiség kezében van, lehetővé teszi, hogy hosszútávon olcsóbban állítsák elő a szükséges fényt. Ugyanakkor sokkal koncentráltabban tudják azt felhasználni, hiszen a LED mennyezeti lámpa nem fogja minden irányba szórni azt, hanem csak arra, amerre irányítva van. A régi világítótestek mindenfelé szórták a fényt, ezért egy része kárba veszett, mindamellett, hogy sokkal többe került maga a működtetés. Emiatt ma már egyre több helyen, egyelőre főleg ipari területen, kezdik lecserélni a régi izzókat LED lámpákra, hiszen tudják, hogy nem a vételár az ami számít, hanem az előállított fény mennyisége, annak ára és az üzemidő. A LED mennyezeti lámpa tapasztalhatóan hosszabb életű, mint a nagykereskedésekben kapható legtöbb izzó.

Ez pedig jóval többet számít, ha nagyobb tételben, több darabot kell felhasználnia egy vállalatnak a világítás megoldására. A vételártól eltekintve nem kell kompromisszumot kötnie senkinek azon a téren, hogy meglegyen a szükséges világítás. Ugyanis a LED mennyezeti lámpa rengetegféle kiszerelésben, fényerősséggel és színhőmérsékletben kapható. Vannak olyanok, amelyek egy bizonyos területet világítanak be, azt, amelyik közvetlenül alattuk van, vannak olyanok, amelyek mindenfelé szórják a fényt, az eléjük szerelt paneleknek köszönhetően. Fényérzékelőkkel ellátott LED mennyezeti lámpa is kapható már.