Számítson az izomfájdalomra testedzéskor

Megoldások izomfájdalomra

A test átformálása nem könnyű dolog, hiszen ahhoz, hogy eredményt érjen el, az edzéseknek igazán intenzíveknek kell lenniük. Ha viszont hatékonyak, akkor a legtöbben izomfájdalomra panaszkodnak utána. Vagyis abból tudják, hogy valóban jól dolgoztak, hogy izomláz jelenik meg másnap.

Az izomláz lehet egészen enyhétől az elviselhetetlen fájdalomig, amely megnehezíti a normális mozgást. A két véglet között rengeteg a tapasztalatbeli különbség és nem mindig a nagyobb fájdalom jelent eredményességet. Edzés közben mindig az a tanács hangzik el, hogy próbálja meg tovább bírni, mint amennyire a teste kényelmesnek érzi azt.

Ez azért fontos, mert ha a kényelmi zónán belül marad, akkor az izommunkához nem lesz szüksége a testnek zsírégetésre. Így pedig ugyan ott fog tartani, ahonnan elindult. Amikor már érzi, hogy nehézzé kezdenek válni a gyakorlatok, akkor kell egy kicsit tovább kitartani, hiszen az izomfájdalomra szükség van, ahhoz, hogy valóban hatékony lehessen a művelet. Az edzők is gyakran szokták kérdezgetni, hogy „érzi már, hogy fáj?”.

Ez azért van, mert akkor indul be az igazi zsírégetés és a valódi izomépítés. Viszont, ha túlfeszítik a határokat és a bemelegítés edzés előtt elmarad, akkor nagy bajt okozhat magának. Vagyis, ha még jóval azután is végzi a gyakorlatot, miután az égető fájdalom fellépett, akár be is gyulladhat a izom a túlerőltetéstől. Ekkor jelenik meg másnap az elviselhetetlen izomláz, amitől alig bír megmozdulni. Ahhoz, hogy ennek esélyét csökkenthesse, a bemelegítés edzés előtt ne maradjon el.

Ez segít felkészíteni a testet a megerőltetésre. Néha a kezdők már magát a bemelegítést is megerőltetőnek vélik, hiszen a teljes inaktivitásból kilépve ez is hatalmas lépés a számukra. Viszont ez még csak az eleje a dolognak. Vagyis az izmok átmozgatása után következhet az izomcsoportokra koncentráló munka. Ha egy olyan edzésbe kezd, amelyre nem készítette fel a testét, akkor komoly problémákat okozhat saját magának. Tegyük fel, meglát egy rudat, amelyre úgy dönt, hogy néhányszor felhúzódzkodik.

Ha Ön nem szokott ilyen gyakorlatokat végezni, akkor a helyes testtartást sem gyakorolta be még. Ez az egy-két húzódzkodás olyan erőfeszítést kíván meg a karizmaitól, amely könnyen húzódáshoz vezethet. A bemelegítés edzés előtt ezeket a baleseteket hivatott megelőzni, ugyanakkor az elviselhetetlen másnapi izomláztól sem kell tartania. A bemelegítéshez használhat speciális kenőcsöket is, amelyek akár az izmokig is eljuthatnak és stimulálhatják azt. Nevezzük ezt előremelegítésnek.